The Barcelona

The Barcelona introduces new transit-oriented, sustainability focused urban development to the historic heart of the City of Beaverton. The 40,000 square foot, 4-story development and adjacent workforce housing project provide downtown living opportunities at a variety of income levels. The massing of the building is arranged towards the intersection of 2nd and Lombard, providing a lively pedestrian experience along both frontages. The building forms will be expressed with ample glazing, massing arrangements to provide visual interest, and materials which respect both the existing and developing urban fabric.
The primary entrance to the development is located adjacent to a public pedestrian plaza between the two buildings which includes seating, bicycle parking, raised planters, public art, and a transit shelter topped with a green roof. This corner is further enlivened by a four story living wall adjacent to intimate seating areas on each floor and leading to the angled rooftop solarium. Circulation and common rooms within the building are designed with daylighting, interaction opportunities, and a pleasant daily experience in mind. Units are arranged to take advantage of views and natural light with open plans for flexible living. Outdoor balconies are provided for most apartment, arranged with overhangs and privacy screens to ensure shading of windows and minimal solar heat gain in summer months. Wall assemblies and building systems throughout the project are selected for durability, energy efficiency, and ultimate resident comfort.